21 nov. 2014

Vinerea Neagră

Toată lumea este extaziată de promoţii, de produse cu "până la 50-60% reducere". Zău? Ştim că e o întreagă strategie de marketing, cu mărirea preţurilor înainte de Black Friday, astfel încât reducerea să ajungă de fapt undeva la 10-20% sau reducere mare pentru produse defecte sau cele ieşite din uz, suportată de producător. Şi dacă nu există mărire de preţ înainte, probabil asta e ziua când poţi cumpăra un produs la preţul lui - aproximativ - corect.

În cazul artizanilor, reducerile de 10-până-la-50% n-ar trebui să existe, din moment ce preţul unui produs lucrat manual, se stabileşte in funcţie de costurile materialelor folosite, taxe de transport pentru materialele comandate, informare de ore întregi despre îmbunătăţirea imaginii care te reprezintă, despre alţi artizani, tutoriale, culori, calitate, ore pentru stabilirea modelului, adaugarea unor detalii, retuşare, finisare, etichete de prezentare, logo, ştampilă, cărti de vizită, taxe plătite pentru site, promovare, timp pentru fotografierea produselor, timp pentru modificarea lor în caz că nu-ţi permiţi un aparat foto profesional, timp pentru conversaţii cu clientu`, costul ambalajului, timp pentru ambalare, timp pentru Poşta Română. Nu mai punem la socoteală şi taxele şi impozitele plătite la stat, pentru firmă.

Ştiu că ziua asta e dedicată mai degrabă reclamei, decât reducerilor in sine. Eu personal, prefer să fac cadouri în general, clienţilor fideli sau atunci când comenzile depăşesc o anumită valoare. Reduceri mai puţin şi cu moderaţie, iar aici includ prietenii, colegii de breslă, magazinele cu care colaborez, clienţii "negociatori" pentru cantităţi mari si câteva excepţii la târgurile de handmade.

În rest, toate cele bune vouă!
Iată şi câteva modele noi, pregătite pentru această iarnă : ) Detalii găsiţi AICI.




Pe curând!
P.S.  Ar trebui să existe şi White Friday, ca zi dedicată donaţiilor. Vă imaginaţi cum ar fi să se blocheze liniile de transfer? Sau să vedem camioane pline cu jucării, mobilier, haine, alimente, în drum spre cei fără posibilităţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu